פרנולום

לשון קשורה כגורם סיכון להפרעות נשימה בשינה בילדים

קיים קשר בין פרנולום קצר בלשון לבין הפרעות נשימה בשינה בילדים. יש לנקוט בגישה רב-תחומית על מנת לאפשר זיהוי מוקדם וטיפול בשינויי הפנים והגולגולת בילדים אלו

12.01.2020, 10:30

עדויות שפורסמו לאחרונה הדגישו את התפקיד של פרנולום קצר (הנקרא גם לשון קשורה, ankyloglossia) בהתפתחות הפרעות נשימה בשינה בילדים. חוסר התפקוד האוראלי שנגרם לעיתים כתוצאה מפרנולום קצר, יכול לגרום להתפתחות עיוות צורני (דיסמופריזם) בפנים ובחלל הפה. במצבים כאלה, לעיתים גודלו של חלל הנשימה העליון מופחת ומעלה את הסיכון לקריסה של דרכי הנשימה העליונות במהלך השינה. נערך מחקר על מנת להעריך את הנוכחות של פרנולום קצר כגורם להפרעות נשימה בשינה, המחקר נערך בילדים בגילאי בית הספר, עם או ללא הופעה של נחירות בלילה, שגויסו מהקהילה.

במחקר השתתפו ילדים בגילאי 6-14, מבית ספר ברומא. עבור כל המשתתפים, רישום Sleep Clinical Record, בפורמט המוכר, הושלמה. כמו כן, הושלמה הערכה אורתודונטית ובוצעו מדידות של הפרנולום הלשוני. כוח וסיבולת של הלשון הוערכו בכל המשתתפים באמצעות כלי ההערכה - Iowa Oral Performance Instrument. הפרעות נשימה בשינה הוגדרו כ-Sleep Clinical Record חיובי (6.5 ומעלה).

במחקר הוערכו 504 ילדים בגיל ממוצע של 9.6±2.3 וב-114 מתוכם (22.6%) זוהה פרנולום קצר. נמצא כי ילדים עם פרנולום קצר הינם בסיכון גבוה יותר משמעותית ל-sleep clinical record חיובי, בהשוואה לאלו עם פרנולום באורך תקין (יחס סיכויים 2.890, רווח בר-סמך 95%, 1.260-6.997). בין המשתתפים עם Sleep Clinical Record חיובי או שלילי, לא היה שוני בכוח או בסיבולת הלשון שנבדקו.

מסקנת המחקר הייתה כי פרנולום קצר הינו גורם סיכון להפרעות נשימה בשינה בילדים. יש לנקוט בגישה רב-תחומית מוקדם ככל האפשר ולבצע בדיקות סקר להפרעות נשימה בשינה, במקרים בהם האבנורמליות האנטומית של הפרנולום זוהתה.

מקור:

Pia Villa M. et al. (2020) Sleep Medicine. 66, 119

נושאים קשורים:  פרנולום,  לשון קשורה,  הפרעות נשימה בשינה,  דום נשימה בשינה,  שינה בילדים,  מחקרים
תגובות
20.01.2020, 08:18

חלק מבדיקת הילוד ביממה הראשונה, צריך להיות האם יש מצב של "לשון קשורה", וטיפול מידי, על מנת למנוע בעיות בהנקה, בעיות דיבור וכמובן בעיות שינה, כפי שולה במחקר האחרון.