מחקרים COVID-19

חיסון הורים כנגד נגיף הקורונה מספק הגנה משמעותית גם לילדיהם

מחקר של מכון כללית למחקר שהתפרסם ב-Science קבע: חיסון שני הורים במנת חיסון שלישית הפחית את הסיכון להדבקה ב-58.1% בילדים

חיסון לקורונה. צילום: שאטרסטוק

מחקר של מכון כללית למחקר שנערך בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת תל אביב והתפרסם בסוף השבוע בכתב העת science, בדק מאות אלפי אנשים מעשרות אלפי משקי בית בישראל ובחן את ההשפעה של חיסוני הורים על הדבקת ילדיהם.

בין החודשים יוני-לאוקטובר 2021 פקד את ישראל גל קורונה שהזן הדומיננטי בו היה דלתא. במהלך תקופה זו, המחברים בדקו נתונים של 181,307 ילדים שבאותה עת היו מתחת לגיל חיסון (גיל 11 ומטה) מ–76,621 משקי בית שונים, והשוו הורים שחוסנו במנה שלישית (בוסטר) למול הורים שקיבלו רק שתי מנות לפחות חמישה חודשים לפני כן. במחקר עלה כי חיסון הורה אחד עם מנה שלישית מפחית את הסיכון להדבקה ב-20.8%, בעוד שחיסון שני הורים בבוסטר הפחית את הסיכון להדבקה ב-58.1%.

מקור: science

המחברים בדקו גם את השפעת החיסון בתקופת הגל הראשון, בין דצמבר 2020 למרץ 2021, כשאלפא היה הזן הדומיננטי. במהלך תקופה זו המחברים חקרו 400,733 נבדקים שהיו מתחת לגיל חיסון (גיל 15 ומטה) באותה עת מ-155,305 משקי בית. הם השוו הורים לא מחוסנים כלל להורים שקיבלו שתי מנות של חיסון ומצאו שההגנה העקיפה של חיסון הורים על ילדיהם חזקה אפילו יותר מהממצאים במהלך גל הדלתא.

בהסתכלות על תת קבוצות ספציפיות, החוקרים מצאו שההשפעה העקיפה של חיסון ההורים היא עקבית על פני משקי בית בגדלים שונים ועל פני קבוצות גיל שונות של ילדים, לרבות בקרב ילדים בגילאי 0-2 ו–3-6 שנים, אשר גם כיום אינם מועמדים לחיסון.

בנוסף, המחקר בחן את המנגנונים בהם פועל אפקט זה והראה שלא רק שלהורה מחוסן יש סיכויי הדבקה נמוכים יותר, אלא שאם בכל זאת נדבק, סיכוייו להדביק אחרים פחותים.

תוצאות המחקר מראות כי חיסון הורים מעניק הגנה משמעותית לילדים המתגוררים באותו משק בית. תוצאות אלו מחזקות את חשיבות הגברת החיסונים בקרב אוכלוסיית הזכאיות לחיסון על מנת לסייע בבלימת התפשטות מגיפת הקורונה, ולהגן על אלה שאינם יכולים להתחסן.

את המחקר ערכו: ד"ר סמאח חאיכ, ד"ר גלית שחם, יתיר בן שלמה, ד"ר אלדד קפטן, ד"ר נעה דגן, פרופ' רן בליצר וד"ר נועם ברדה ממכון המחקר של כללית; פרופ' מארק ליפשיץ מבית ספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הארוורד, פרופ' בן רייס מבית החולים לילדים בבוסטון ובית הספר לרפואה באוניברסיטת הארוורד, וד"ר דניאל נבו מאוניברסיטת תל אביב.

לדברי ד"ר חאיכ, חוקרת בכירה במכון כללית למחקר: "החיסונים משפיעים לא רק על המתחסנים עצמם, אלא גם מעניקים חסינות עקיפה ללא-מחוסנים שגרים באותו בית. המחקר הנוכחי מדגיש את ההגנה העקיפה שהורים מחוסנים מספקים לילדיהם הלא מחוסנים, ללא קשר לגיל הילד או למספר הילדים בבית, במהלך שני גלים שונים: בגל של זן האלפא ובגל של זן הדלתא".

ד"ר ברדה, ראש תחום האפידמיולוגיה והמחקר במכון כללית למחקר ומרצה באוניברסיטת בן גוריון, הוסיף: "בעוד שטווח הגילאים הזכאים לחיסון מתרחב, עדיין ישנם מספר גדול של ילדים ובני נוער שאינם מחוסנים. המחקר הנוכחי מראה שחיסון הורים מעניק הגנה משמעותית לילדים הגרים באותו הבית, ומדגיש שהחיסון מגן לא רק על המחוסנים, אלא גם על הקרובים להם".

פרופ' בליצר, מנהל מכון כללית למחקר ומנהל מערך החדשנות של כללית, אמר: "המחקר שפורסם ב-Science מצביע על כך שהורים המחוסנים במנה השלישית מספקים הגנה משמעותית מהדבקה לילדיהם הלא מחוסנים. המחקר בחן וכימת מספר מנגנונים בהם מוקנית אותה הגנה בלתי ישירה מהורים מחוסנים לילדיהם, ביניהם עדות לסיכויי הדבקה נמוכים יותר מהורים מחוסנים אשר נדבקו בקורונה (זן דלתא וקודמיו), זאת בהשוואה להורים לא מחוסנים  שנדבקו בקורונה, בסיכון להדביק את ילדיהם הלא מחוסנים".

פרופ' מארק ליפשיץ, מנהל המרכז לדינמיקה של מחלות מדבקות ופרופ' בבית הספר לבריאות הציבור ב"הרווארד" ופרופ' בן רייס, ראש קבוצת הרפואה המנבאת בבית חולים לילדים של בוסטון וביה"ס לרפואה ב"הרווארד", מסרו כי המחקר מספק עדות ברורה לחשיבות חיסון ההורים – "המגנים בכך לא רק על עצמם, אלא גם מספקים הגנה חשובה לילדיהם".

נושאים קשורים:  פרופ' רן בליצר,  ד"ר סמאח חאיכ,  ד"ר נועם ברדה,  מחקר,  כללית,  חיסון לקורונה,  חיסונים
תגובות
אנונימי/ת
31.01.2022, 19:39

אההה
נשמע מאוד סביר. אחרי חיסון רביעי החיסון לא מגן על המחוסן מהדבקה, אבל הוא מגן על המשפחה שלו.
מאז שאפידימיולוגים הפכו לתועמלנים הרבה השתנה בעולם